Startpagina |  Colofon |  Data bescherming | 

 
 
 

U bent hier: Büter Hebetechnik » Performance-Level » Voorbeeld

Voorbeeld van vaststelling van het performance level

Performance level

Performance level

Op deze pagina willen we u een voorbeeld geven van het bepalen van het performance level. We hopen hiermee de laatste onduidelijkheden over deze berekening weg te kunnen nemen.

Scenario: heftafel in de werkplaats

In ons voorbeeld moet het performance level voor een gebruikelijke heftafel worden bepaald. Deze wordt in de werkplaats ingezet om componenten naar een ergonomisch gunstigere hoogte te heffen. Op grond van zijn toepassingsgebied hoeft de heftafel maar relatief weinig hefbewegingen te maken.

Stap 1: ernst van de verwonding

Eerst moet de ernst van de verwonding bij een mogelijk ongeval worden beoordeeld.

In dit specifieke geval ontstaat er uitsluitend gevaar als de heftafel daalt. In het ergste geval kunnen lichaamsdelen in de schaar of tussen platform en basisframe terechtkomen. Hefbordessen zijn dan wel uitgerust met afschakelstrips die beknellingen tussen platform en basisframe voorkomen, toch mogen deze bij de bepaling van het performance level niet in aanmerking worden genomen. Als tijdens het neerlaten een lichaamsdeel in de schaar komt, zijn ernstige (onherstelbare) verwondingen mogelijk; om deze reden moet S2 worden gekozen.

Stap 2: frequentie en duur van de blootstelling aan het gevaar

Zoals al eerder is vermeld, hoeft de heftafel maar relatief weinig hefbewegingen te maken. Bovendien hoeft er bij het gebruik niet in de gevarenzone gegrepen te worden. Op grond van deze specificaties kan F1 worden gekozen.

Stap 3: mogelijkheid om het gevaar te voorkomen

Bij beschadiging zou het platform van het hefbordes zonder speciale inrichtingen bijna met de valversnelling in de richting van het basisframe worden versneld. Heftafels zijn echter standaard uitgerust met leidingbreukbeveiligingen die een dergelijke snelle daling voorkomen.
Aangezien de werking van de leidingbreukbeveiliging op mechanische principes berust, en dus niet afhankelijk is van de regeling, kunnen deze bij de risicobeoordeling in aanmerking worden genomen. Door het gebruik van leidingbreukbeveiligingen krijgen personen voldoende tijd om zich uit het gevarengebied te verwijderen; daarom kan P1 worden gekozen.

Resultaat

Voor dit specifieke voorbeeld resulteert zodoende het pad S2-F1-P1. De technische inrichting die beveiligt tegen beknelling in de schaar of tussen platform en basisframe moet daarom voldoen aan performance level ‘c’.